Roffelen

Patje 1 Patrick Arnouts

Patrick heeft zijn eed afgelegd in april 1987. Deze rasechte gildenbroeder
is een van de beste roffelaars in de Noorderkempen.

Onze St. Jorisgilde is in het bezit van twee trommen ; De oudste is een trommel vervaardigd uit hout en is meer dan 100 jaar oud. De juiste datum is ons onbekend.. Onze roffelaar Patje Arnouts bespeelde deze trom tot 1997.
Toen werd er vastgesteld dat hij stilaan scheuren en barstjes vertoonde en dat hij dringend aan restauratie toe was. Bij onderzoek werd er gezegd dat hij praktisch niet meer kon worden opgekalfaterd, temeer daar ook de memel er voor een heel stuk in zat. Op de bestuursvergadering van 2.6.1997 werd vastgesteld dat de oude trommel dringend aan vervanging toe was. Op de volgende bestuursvergadering van 7.7.97 was er een prijs bekend van een trom, die vervaardigd werd in Tilburg voor de St. Sebastiaansgilde in Zandhoven. Op 19.12.1997 brachten onze hoofdman J. Bleyenbergh en roffelaar Patje Arnouts een bezoek aan het Muziekinstrumentenmakers Museum in Tilburg. Ze vroegen en kregen daar een deskundige uitleg en prijsofferte voor het maken van een gildentrom, die zou beantwoorden aan de geldende normen voor het gildenwezen. Het was de heer Eric Hoop die onze twee leden een rondleiding gaf in zijn museum. Al de gildentrommen worden op ambachtelijke wijze en met de beste materialen gemaakt. Op de bestuursvergadering van 5.1.1998 werd na het bestuderen en bespreken van de ontvangen prijsofferte besloten een nieuwe gildentrom te laten maken door het Muziekinstrumentenmakers Museum uit Tilburg. Het zou een trom worden in een koperen ketel, waarin het embleem van onze St.Jorisgilde zou worden gedreven.
Half juni 1998 was hij klaar en zijn we hem gaan afhalen. Hij is zeer goed afgewerkt en oogt ook nog mooi. Maar het voornaamste waar hij is voor gemaakt is de klank. Deze is zeer goed en onze roffelaar heeft er reeds mooie resultaten mee behaald met o.m. een tweede plaats op het landjuweel te Essen. Onze St. Jorisgilde is hiermee een pronkstuk rijker en dat voor vele jaren.

Voor diegenen die geinteresseerd zijn, enkele technische gegevens :

Afmetingen : diameter : 40.5 cm.roffel1
ketelhoogte : 36 cm. (Hooggepolijste koperen ketel )
bandhoogte : 5 cm.
totale hoogte : 45 cm.
Koordspanners : 10 stuks.
Koorddikte : 10 mm.
Doek uit kalfsvel.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://sintjorisgildenieuwmoer.be/roffelen-in-de-gilde/