Terug naar Dansen

Wie zijn wij, wat en waar dansen wij.

Wie zijn wij?

De dansgroep van de St.-Jorisgilde van Nieuwmoer werd opgericht in 1975.
Zij bestaat momenteel uit een 6-tal koppels welke actief mee dansen, een aantal figuranten, één vaste muzikant accordeoniste en één vaste zanger. Wanneer het te pas komt bij een optreden, kunnen wij ook nog beroep doen op onze vendelier. Sommige koppels welke mee aan de basis stonden van de oprichting dansen nog steeds mee, wat duidelijk aantoont dat onze groep een “hechte vriendschappelijke” groep vormt.

Dansleiding:
De dansleiding is sedert 1997 in handen van Gaston en Jeanne Mertens-Andriessen. Iedereen die graag danst en deel wil uitmaken van een plezante groep, is hartelijk welkom en kan steeds contact nemen met één van onze danskoppels of met de dansleiding, via dansinfo@scarlet.be

Dansen hoef je nog niet te kunnen, dat leren wij u wel! Indien je eens wil kennis maken met onze groep, kom dan gerust af op een oefenavond. Wij dansen normaal om de twee weken in zaal “Den Blijdenberg”, dit is de turnzaal van de oude jongensschool op de Wuustwezelsteenweg te Nieuwmoer. Wij beginnen om 20.15u en eindigen omstreeks 22.00u. In voorbereiding van een optreden of een gildefeest wordt er gedurende een korte periode elke week geoefend.

Wat dansen wij?

De dansen die wij als groep beoefenen zijn volksdansen, folkloredansen en zgn. gildedansen. Dit zijn dansen die algemeen bekend zijn bij de meeste volksdansgroepen, het kunnen dansen zijn die reeds door onze ouders en voorouders werden gebracht, maar ook recente creaties, dus dansen die pas zijn gemaakt. In praktisch alle landen worden soortgelijke dansen, maar dan eigen aan hun volkscultuur, door dansgroepen jong en oud, gebracht. Onze dansgroep brengt vooral dansen uit ons eigen land, wat niet wegneemt dat ook buitenlandse dansen, welke goed passen in onze cultuur, aan bod kunnen komen.

Dansen die gedurende de laatste jaren op een cursus in Merksplas of Rijkevorsel zijn aangeleerd, zijn op youtube te bekijken via de website van de HGK onder hoofdstuk dansen of via onze website. Het is voldoende dat u één van de dansen opvraagt onder de rubriek “wie zijn wij, wat en waar dansen wij” en alzo terecht komt bij de dansen geplaatst door MERGANDRIES. Wij wensen jullie veel kijkplezier.

Op bijgaande link vindt u een voorbeeld. De dans die u gaat zien is “Boer en boerinneke”, deze dans brachten wij ook op het  gildenfeest in Herselt op zondag 25 juni 2017, maar via you-tube kunt u ook kennis maken met andere dansen van onze dansgroep, o.a. Oogstkoekenkermis, de Rozenwals, de Heiluizer, de Bruiloftsdans en ook een compilatie van 5 verschillende dansen die onze dansgroep bracht op het danspuntjuweel in Anderlecht. Wij wensen u veel plezier en kijkgenot bij de verschillende filmpjes, waarbij ook onze gilde te zien is bij het schoon inkomen op het gildefeest in Wuustwezel in juni 2014, tevens kunt u onze vendelier en roffelaar aan het werk zien.

Zoals u kunt zien vormen wij een enthousiaste groep, bij deze gelegenheid te zien op een oefenavond.

DSC00548-001

 

Waar dansen wij?

Onze dansgroep oefent minimaal om de veertien dagen in de turnzaal van de oude Jongensschool, Wuustwezelsteenweg, Nieuwmoer. Wij beginnen om 20.15 u stipt, stoppen met dansen om 22.00 u en hebben daarna de gelegenheid om rustig wat na te praten. Wanneer het nodig is, voor een optreden of bij het aanleren van een nieuwe dans, oefenen wij elke week. Regelmatig komen wij ook naar buiten met onze groep. Wij treden dan op voor bijvoorbeeld een vereniging, tuinfeest, koningschieting gilde, verhuis eigen leden, zilveren bruiloft, enz … Het optreden op het jaarlijkse gildenfeest is een hoogtepunt in ons dansseizoen. Zoals eerder vermeldt, onze dansgroep vormt een prachtige groep van in totaal een 14-tal personen. Onze grootste in troef is onze onderlinge samenhang. Na al die jaren is onze dansgroep geworden tot een vriendengroep. Om dit te illustreren, bij vele gelegenheden, verjaardagen, trouwfeesten, zilveren of gouden bruiloften, enz … is onze gehele groep aanwezig geweest.

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://sintjorisgildenieuwmoer.be/dansen/wie-zijn-wij/